29 Mac 2009

Hari Gendang Perang Akan Berbunyi!!

Salam Semua..

Hari ini hari minggu,hari yang ke 29 dalam bulan yang ketiga dalam tahun 2009 ini,bersamaan 2 Rabiul Akhir 1430 Hijrah.Kebiasannya pada hari minggu ini,pastinya ramai daripada kita akan mengambil peluang untuk menjadikannya 'Quality Time' masa yang amat berharga kerana dapat membahagikan masa bersama keluarga dan rakan rakan.Bagi yang bujang dan belum ada komitmen yang besar...mungkin masa ini akan digunakan untuk membuta hingga 'kenyang mata'.

Namun pada hari ini,khususnya di sebuah tempat yang berbukit di dua buah negeri yang Aman dan yang penuh Redhuan...satu peristiwa yang besar akan berlaku dan menjadi perhatian yang bukan sedikit...malah mungkin ini yang pertama kali pernah berlaku dinegara masyarakat majmuk ini.
Apakah peristiwa itu...ramai yang dah tahu...tapi ada juga yang belum mengetahuinya...ianya adalah satu hari dimana parti politik bertanding dalam meletakkan calon mereka di dua bukit tersebut....ada juga wakil bebas yang cuba menduga nasib mereka disana...apakah mereka akan berjaya..?

Inilah nikmat yang dapat kita rasai bilamana amalan demokrasi dijalankan khususnya dalam menghadapi sesuatu pilihanraya...parti politik meletakkan calon terbaik mereka...wakil bebas mencuba dan menduga setakat mana kemampuan dan sokongan yang bakal mereka terima...
Dengan berlakunya peristiwa besar ini...sebenarnya rakyat mungkin sudah berasa bosan dan jemu melihat adegan-adegan para pelakon politik ini..Apakah nikmat yang dapat dirasai sejak PRU 12 yang lepas...khususnya dinegeri bernama Redhuan ini...

Perjalanan politik yang penuh intrig,episod pembelotan,episod mahkamah,episod rakyat menjadikan jalan raya tempat meluahkan perasaan...adakah itu yang kita mahu lihat selepas PRK di dua bukit ini? Sudah tiada lagi isu yang lebih pentingkah untuk di tangani oleh masyarakat...sibuk berebut kuasa...rakyat marhaien menderita..

Bagaimana mahu menguruskan kuasa jika tiada mandat dan amanah? Disinilah keperluan untuk mengadakan PRK...kerana rakyat dan pengundi dikawasan tersebut perlu diwakili suara mereka dan diberikan perkhidmatan yang terbaik sebagai imbalan kepercayaan dan dipilih oleh masyarakat setempat.Nampak cantik dipermukaannya...tetapi didasarnya penuh gelora dan arus yang kuat cuba melemaskan sesiapa juga yang berjaya mendapat kuasa sebagai wakil rakyat...

Walauapapun diharapkan sesiapa juga yang terpilih untuk menjadi wakil dikawasan tersebut...letakkanlah hati dan niat untuk berkhidmat kepada masyarakat dengan khidmat yeng terbaik dan tanpa memilih fahaman politik apa pun....lakukanlah ini semua hanya kerana Allah...Maka Hanya Allah sahajalah yang layak membalas segala pengorbanan anda sebagai wakil rakyat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan