09 Disember 2009

Menjaga Diri Adalah Wajib..


Berita Metro pada 4hb Disembar yg lepas menarik perhatian utk dibicarakan.Kisah bagaimana seorang rakyat Malaysia dibelasah bertubi-tubi di sebuah kompleks membeli belah, ini berlaku bukan diluar negara tetapi di sini- Malaysia. Lebih tepat lagi di Seri Kembangan.
Berita melaporkan pihak yang membelasah adalah adalah bukan rakyat Malaysia, tetapi yang bekerja di Malaysia,maknanya bekerja di kompleks tersebut,lebih tepat lagi warga Nepal.Ya..rakyat Nepal yang bekerja di Malaysia,tetapi telah didapati membelasah rakyat negara ini...Apa sudah jadi?

Mamat itu dibelasah dihadapan tunangnya seorang wanita yang manis dan cantik. Maklumlah keluar dengan pasangan,pasang badan dan bersolek rapi. Tapi apakan daya,setelah sampai di kompleks tersebut,baru sahaja memijakkan kaki, mamat itu telah dibelasah kerana salah faham antaranya dan warga Nepal tersebut yang bekerja sebagai pengawal keselamatan.

Maknanya pengawal keselamatan warga Nepal telah membelasah rakyat Malaysia yang terjamin akan hak sebagai rakyat di dalam Perlembagaan.Namun telah dibelasah oleh warga Nepal secara beramai-ramai. Memanglah sedap membantai seorang mamat secara beramai-ramai..

Kejadian tersebut disaksikan oleh tunangnya didepan mata sendiri..Apalah yang tunangnya boleh buat pada masa itu? Nak dijadikan cerita keluarga mamat tersebut sempat menyaksikan kejadian belasahan tersebut...Aduh..hati ibubapa mana tak hiba,marah,terkejut dan geram melihat anak sendiri dibelasah oleh Nepal tersebut dan ini berlaku di negara sendiri..bukannya di Kathmandu..tetapi di Seri Kembangan!!

Sebagai seorang lelaki Melayu,apakah keperluan menjaga diri ini tidak pernah diingatkan oleh keluarga?

Kenapa perlu menjaga diri..yang dimaksudkan diri itu apa?Bagaimana mahu menjaga diri..?

Belajarlah seni bela diri..seni bela diri yang dapat membela diri apabila diserang atau diancam...bukan menyerang orang menggunakan ilmu bela diri...tajuk sudah lari woo!! Memanglah belajar silat tak wajib, tetapi menjaga amanah Tuhan Yang Rabbi itukan wajib..apakah amanah tersebut?

Sekurang-kurangnya apabila keluar rumah, berdagang atau menyambung pelajaran diluar sana..ada juga ilmu didada buat bekalan..bukannya kosong..mungkin seperti mamat tersebut..jika tunangnya diapa-apakan, apakah yang boleh mamat itu buat..daripada 7 orang penyerang berbangsa Nepal..3 orang pula 'mengerjakan' tunangnya...nak membela tunangnya...?..diri sendiri pun tak terjaga. Mujurlah tunangnya dan kedua orang tua mamat tersebut selamat....kalau tidak? Selamat.......!!!

1 ulasan:

  1. Nepal? Deme punya beladiri power wooo...yg datang sini bukan kosong2 bro. nak tgk skill nepal ni boleh tgk kat blog saya.

    biasalah bila dah jadi bubur nak buat menderkan? mmm...seri kembangan.

    BalasPadam